Dağıtım Lojistiği ve Önemi
Dağıtım Lojistiği, hem endüstriyel hem de ticari şirketler için değer zinciri merkezinin bir parçası olarak geçer. Üretim ve firmanın satış pazarı arasındaki bağlantıyı oluşturur.
Taşıma süreci ve kişiselleştirilmiş depolama, yönetim, bilgi ve kontrol önlemleri ile karakterizedir. Liva nakliyat olarak dağıtım Lojistiğinin en temel görevi, istenilen ürünlerin firmadan müşterilere güvenilir ve hızlı şekilde ulaştırılmasını sağlamak için her bir süreci tasarlamak ve kontrolünü ele almaktır.. Bu yüzden dağıtım lojistiği, müşterilerin kullanmış olduğu dış pazar tedariki konusundan sorumludur. Bunun yanı sıra, lojistik faaliyetler ( sipariş toplama ve sürücü faaliyetine kadar) maliyet yönünden optimum olacak şekilde tasarlanıp ayarlanmalıdır.
Dağıtım Lojistiği Kavramı Nedir?
Dağıtım lojistiği kavramı, dağıtım ve lojistiği sistematik bir şekilde işlemesi sonucu ortaya çıkan durumdur. Dağıtım, genel olarak belirli başlı koşulda ve miktarda istenilen ürünlerin, istenilen zamanda istenilen bir yere sevk ve teslim edilmesi için geçen süreçtir. Genel olarak lojistik, müşterilerin ya da kurumların talep etmiş olduğu gereksinimlerini karşılayabilmek için ilk üretici ( çıkış noktası) ile tüketim noktası arasında gerçekleşen sürenin akış yönetimidir. Bu süreç genel olarak nakliye, ambalajlama, depolama, gümrükleme gibi birçok aşamayı kapsar. Liva nakliyat için lojistikte yönetilen kaynaklar, ürün, ekipman ve malzeme gibi hem somut ürünleri hem de tüketilmesi mümkün olan öğeleri içerir.
Dağıtım Lojistiğinin Amacı Nedir?
Ürünlerin doğru şekilde, doğru müşteriye, doğru bir zamanda, doğru bilgiyle, doğru yerde ve doğru kalitede iletilmesi gerekir. Bu yüzden de dağıtım lojistiği genel olarak üç hedefi birden takip eder. Bunlar ise aşağıda yer aldığı gibidir;
Bulunabilirlik; müşterilere her daim yeterli oranda ürün sunumu gerçekleştirildiğinden emin olmak gerekir. Müşteriler, ürünleri hemen ve büyük bir çaba içerisine girmeden alabilmelidir.
Maliyet Minimizasyonu; üreticilerin yüksek kalite istekleri, satış işiyle ilgilenen lojistikçilerin gerek nakliye gerekse teslimat maliyetlerini mümkün olduğu kadar düşük tutmasını sağlar. Buradaki amaç, nakliye, depolama ve sipariş işlem ile ilgili maliyetin azaltılmasını sağlamaktır. Maliyet minimizasyonu sırasında aynı zamanda, teslimatın daha çabuk, daha enerji odaklı ve daha çevre dostu olmasının da bu süreç içerisinde dikkate alınması gerekir.
Etki; ürün pazarlamalarında en önemli olan konu en yüksek söz sahibi olmaktır. Dağıtım lojistiğinde ortaya çıkan etkinin en üst düzeyde olması bir hayli önemlidir.
Dağıtım Lojistiğinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Dağıtım Lojistiğinin burada ana hedefi, maliyet verimliliği, müşteri memnuniyeti, teslimat güvenilirliği ve esnekliğini sağlamaktır. Bu hedefe ulaşmak için de dikkat edilmesi gereken bazı temel şartlar vardır.
· Üretim ve talep yeri genel olarak mekânsal yönden birbirinden ayrı olur. Bu nedenle de bu doğrultuda uygun ulaşım aracı ve ulaşım yolunun bulunması gerekir.
· Üretim zamanı ve talep genellikle farklıdır. Bu yüzden de daha esnek bir depolama çözümünün bulunması önemlidir.
· Üretim ve talep genellikle her daim uyumlu olmaz. Farklı müşteriye kısmi miktarın teslimatı yapılmalıdır.
· Genel olarak ürün yelpazesi daha fazla farklı alanlarda üretilir. Buradaki amaç, tek tek olan ürünleri birkaç adresten bir ya da daha fazla müşteride bir arada toplamaktır.
Özetle dağıtım lojistiği üretim aşamasından müşteriye kadar her teslimat süreci ile ilgilenme, uygun olan her bir aracı kullanarak teslimatı planlama, optimize etme, izleme ve yürütme aşaması olarak geçer.
Dağıtım Lojistiği İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Dağıtım lojistiği konusunda, farklı taşımacılık faaliyetleri için şirketlerin alması gereken bazı belgeler yer almaktadır. Bu belgeler ise genel olarak şirketlere ulaştırma Bakanlığı tarafından verilir. Alınacak olan yetki belgelerinin kapsamı değişmekle beraber şirketin o koşulları sağlaması önemlidir. Dağıtım lojistiği için firmaların ihtiyaç duyduğu belgeler ise P1 yetki belgesi ve P2 yetki belgesidir.
P1 yetki belgesi, sadece şehir içi dağıtım hizmeti gerçekleştiren firmaların alması gereken bir yetki belgesidir. Bu yetki belgesi daha çok şehir içi dağıtım hizmeti sağlayan gerçek veya tüzel kişileri ilgilendirir. Bu belge ulaştırma ve altyapı Bakanlığı’na bağlı kuruluşlar tarafından verilir.
P2 yetki belgesi, yurt içi taşımacılık hizmeti gerçekleştiren firmaların sahip olması gereken bir yetki belgesidir. P1 yetki belgesine göre alanı çok daha geniş kapsamlıdır. Bu nedenle belgeye sahip olma koşulu bir hayli fazladır.
Dağıtım Lojistiğinin Avantajları Nedir?
Dağıtım lojistiği, birbiri ile ilişkili depolama tesisi ve taşıma sistemi bütünüdür. Ürünlerin üreticiden toptancıya, perakendeciye veya alıcılara taşımak için ayarlanmış bir dağıtım stratejisine göre oluşturulmuştur. Dağıtım lojistiği, genel olarak ürünlerin alıcılara zamanında ve en az oranda atıkla ulaştırılmasıyla ilgili tüm her bir şeyi organize eder. Bu yüzden de kar üzerinde direkt bir paya sahiptir. Tedarik anlayışı ile yola çıkan ve lojistik firmaları arasında lider bir konumda yer alan Liva nakliyat dağıtım lojistiği olarak hava, deniz, ve karayolu taşımacılığı konusunda tecrübeli ve deneyimli personel kadrosu ile sorunlara en iyi şekilde çözüm sunar. Daha fazla bilgi almak için iletişim kurabilirsiniz.