DEPOLAMA HİZMETİ NEDİR
Günümüzde çeşitli nedenlerden dolayı kişi ya da kurumlar eşyalarını depolama ihtiyacı duyar. 1-2 aylık depo ihtiyacı için bir depo kiralamak pek mantıklı değildir.
Bu yüzden özellikle lojistik firmaları, eşyalarını depolamak isteyen kişiler için depolama hizmeti sunmaktadır.
Eşya Depolama
Depolama; belirli bir nokta ya da noktalardan gelen ürünlerin veya yüklerin teslim alınıp, belirli bir süre korunduktan sonra, belirli nokta ya da noktalara gönderilmek üzere hazırlanmasıdır. Depolama süresinin uzunluğu ise depoları farklılaştırır. Depo çeşitleri, ürünün hava ile temasına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu noktada depo çeşitlerini 3’e ayırabiliriz.
- Açık hava depoları,
- Kapalı hava depoları,
- Soğuk hava depoları.
Depolama süresinin uzunluğu da adlandırmayı değiştirir. Yani depolama süresi uzun ise Depo; süre kısaldıkça Dağıtım Merkezi (DC); daha da kısaldıkça Aktarma Merkezi olarak adlandırılır. Depolama hizmeti, çeşitli faaliyetleri kapsamaktadır.
Eşya Depolama
Depolama hizmeti, eşyaların belirli bir süre için saklanması koşulu ile depolama firmalarına bırakılması işlemidir. Bu hizmet özellikle yer sıkıntısı yaşayan kişilere, kolay depo imkanı sunmaktadır. Depolama hizmetinden yararlanmak isteyen kişi ya da kurumlar, bu hizmet sayesinde kolay depo imkanı bulurlar.
Depolama hizmeti veren firma ile depolama hizmetinden yararlanmak isteyenler arasında eşyaların ne kadar süreyle depoda kalacağına dair bir sözleşme yapılır. Bu hizmetin fiyatı ise, depolanacak eşyaların hacmine ve depolama süresine göre çeşitlilik gösterebilir. Aynı zamanda bu hizmetin ücreti, şehirlere göre de değişmektedir.
Depolama Faaliyetleri Nelerdir
Depolama faaliyetleri genel olarak; kontrol, teslim alma, yerleştirme, sayım, toplama, kontrol ve gönderme olarak sayılabilir. Depo, katma değer üretilen bir merkezdir. Sevkiyat zamanlarının kısaltılması ve müşteri sipariş sürelerinin azaltılmasına büyük katkı sağlar. Bu yüzden depolama hizmeti, profesyonel bir bakış açısı ve sistemli çalışma gerektirir.
Depo; ürünlerin ham madde aşamasından üretim ortamına, ardından da tüketim merkezlerine ve dağıtımına kadar olan faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde önemli bir rol oynayan ara noktalardır. Özellikle tedarikçiler, üreticiler, dağıtımcılar ve perakendeciler için depolama hizmetinin önemi büyüktür.
Bunlara ek olarak; uluslararası ticarette ithalat, ihracat ve gümrük süreçlerinde ürünlerin muhafaza edildiği, stoklandığı, korunduğu ve taşımaya hazır hale getirildiği açık veya kapalı alanlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Depolama Aşamaları
Depolama aşamaları genel olarak şu şekilde sıralanmaktadır:
- Kamyon, römork, konteyner gibi taşıma aracının depoya geliş zamanının planlanması
- Aracın gelişi ve boşaltılması
- Ürünün depoya girişi
- Ürünün raflara yerleştirilmesi
- Müşteri isteğine göre, ürünün uygun bir biçimde hazırlanması
- Depodan çıkışı
- Ürünün araca yüklenmesi
- Sevkiyat
- Müşteri teslimatı
Bu yazımızda sizler için depolama hizmeti nedir ve depolama faaliyetleri nelerdir sorularına cevap verdik, depolama aşamalarından bahsettik.
Nakliyat Sırasında Meydana Gelebilecek Hasarlar