İç Lojistik Nedir?
Taşınabilir mallar ile eşyaların üreticilerden tüketicilere kadar uzanan süreci lojistik olarak isimlendirilir. Malların tüketicilere tam zamanında ve eksiksiz bir şekilde ulaşması adına gerçekleştirilen organizasyonlar da lojistik alanı içerisinde yer alır.
Mal ya da taşınabilir eşyaların fabrika içerisinde akış düzeneği ise iç lojistik olarak isimlendirilir. Lojistik sektörünün gerçek amacı firmaların üretim yapmaları adına gerekli olan kalite standartlarının devamlılığını sağlamaktır. Liva Nakliyat olarak her zaman bu alanda kaliteden ödün vermeden çalışmalarımızı sürdürürüz.
Firmaların kendi içerisinde devam eden faaliyetleri ortak paydada birleşerek çok daha kullanılabilir bir hal alır. Satın alma, ithalat, ihracat, depolama, stok, kargo takipleri bir bütün şeklinde lojistiğin temellerini meydana getirir. Üretimi gerçekleştirilen malların fabrika içerisindeki akışlarını sağlayan iş kolu da iç lojistik içerisinde değerlendirilir.
Nakliyeden maliyetlerin hesaplanmasına kadar geniş aralıkta değerlendirilen iç lojistik, temel ihtiyaçların piyasa koşullarında mümkün olan en az maliyetle karşılanmasına olanak tanır. Lojistik geniş bir alanda kullanılır ve fabrikaların malların üretime kazandırma aşamasında uyguladıkları yöntemlerin tamamıdır.
İç lojistik, her sektörün işleyişlerine ve koşullarına bağlı olarak değerlendirilir. Bunun yanında gelişime açık bir alan olması ile de dikkat çeker. Tamamen doğal ve sade üretimlerin gerçekleştirildiği fabrikalarda malların doğru yöntemlerle taşınması maliyetlerin çok daha düşük olmasına yardımcı olur.
Fabrikaların üretim bölümlerinden montaj alanlarına kadar gerçekleştirilen taşıma sistemleri, işleyişin çok daha sağlıklı olması konusunda katkı sağlama özelliğine sahiptir. Üretim sırasında her fabrikada yer alan montaj ve taşıma kapasiteleri değişik boyutlarda gerçekleştirilir.
İç Lojistik Faaliyetleri Nelerdir?
İç lojistik faaliyetlerini meydana getirmek, sektörde uzun soluklu işler yapmak isteyen firmalar açısından oldukça önemlidir. Bu alandaki tasarımların geliştirilmesi, firmaların verimliliğinin en üst seviyelere çıkmasına yardımcı olur. Lojistik üzerinde önemli çalışmalar gerçekleştiren firmalar zamanında teslimat sürelerini en etkin şekilde değerlendirebilir. Bu da lojistik sistemlerinin firma üzerindeki maliyetlerinin büyük oranlarda azalmasına yardımcı olur.
İç lojistik mamul stoğu, sipariş ile gerçekleştirilmesi nedeniyle stoklarda meydana gelen azalmalar depolama sorunlarına çözüm oluşturacaktır. Toplam ciroları büyük oranlarda etkileyen iç lojistik düzenlemeleri, şirketlerin büyüme süreçlerinde de önemli bir paya sahip olur. Maliyetin azalarak kalitenin artması durumları ürünlerin kalite standartlarına uygun olarak piyasaya sunulmasına olanak tanır.
Tedarik zincirlerini daha donanımlı hale getiren sistemler, farklı birimlerin de uyumlu bir şekilde çalışmasına destek olma özelliğine sahiptir. İç lojistik destek standart sapmaların da minimum seviyelerde tutulmasına yardımcı olur. Bu durum sektörel bazda gelişmelere açık olunması açısından önemlidir.
Sektörel alanda farklı yazılımlar ve yenileme çalışmaları hayata geçirilerek sağlanan hizmetlerde meydana gelen verimliliğin takip edilmesi mümkündür. Operasyonel anlamda yapılan fizibilite çalışmaları ile birimler ve işleyişler arasında koordinasyonun güçlendirilmesi sağlanabilir. Tüm bu süre içerisinde sevkiyat, depolama, dağıtım ve verimlilik ağlarında oluşan sürdürülebilirlik, firma olarak sektörün öncüleri arasında yer edinmenize de imkan tanır.
Üretimlerini yüksek kalite standartlarına taşıyan iç lojistik düzenlemeleri, farklı sektörlerde yer alan firmaların öne çıkmasına yardımcı olur. Firma düzeyinde gerçekleştirilen üretimlerin daha koordineli olması konusunda iç lojistik destekler pay sahibidir. Bu da çevrenin korunmasına destek sağlar.
İç Lojistik Çeşitleri Nelerdir?
Firma üretimlerinin üst düzeylere çıkararak verimliliklerini artıran iç lojistik genel anlamda dört farklı başlıkta toplanır. Tüm lojistik uygulamalarının işleyişleri ile denetim aşamaları birbirinden farklılık gösterme özelliğine sahiptir. Üretim, tedarik, geri dönüşüm, dağıtım lojistiği olarak bu uygulamalar değerlendirilir. Firma üretimlerine göre bunların değerlendirilmesi mümkündür. Aşamalar değişken sektörel bazlarda birbirinden farklılık gösterebilir. Liva Nakliyat bu konularda her türlü desteği sağlar.