Lojistikte Depolama Aşamaları
Günlük yaşamın sürdürülebilir olması bakımından lojistik son derece önemli konular arasında yer alır. Günlük yaşamda kullanılan ve tüketilen çeşitli ürünler lojistik ile bir yerden başka bir yere aktarılabilirler.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte lojistikte de çeşitli gelişmeler yaşanmıştır.Lojistik, özellikle uzun mesafe nakliye süreçlerinde depolamaya ihtiyaç duyabilir. Lojistikte depolama her zaman geçerli olmasa da genelde ihtiyaç duyulan bir konudur.
Bir malın araç ya da güzergah değişimi gibi durumlarında bir süre depolamaya gereksinim olabilir. Bu depolama mal bazında değişiklik gösterebileceği gibi malın ne kadar süre depoda kalacağı ile de alakalıdır. Lojistik sadece taşıma sürecini değil depolama ve bunun yanında paketleme gibi çeşitli süreçleri de kapsar. Bu sebeple bir lojistik firması ile anlaşılması sırasında çeşitli paketler sunulur. Liva Nakliyat firmamızın çeşitli paketlerini inceleyebilirsiniz. Paketler içerisinde depolama süreci ve bunun yanında depolamaya dahil çeşitli işlemler de yer alır. Depolama süresi, depo alanın özellikleri gibi çeşitli konular fiyat üzerinde belirleyici olma özelliğine sahiptir.
Depo Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
Lojistik depolamada yalnız bir durumdan söz edilmesi mümkün olmaz. Her mal için farklı depolama çeşitleri bulunur. Farklı özelliklere sahip olan depolar ile malların en iyi şekilde korunması sağlanır. Bu sebeple depo çeşitleri son derece önemli bir konudur. Depo çeşitleri incelenmeden lojistik firmaları ile anlaşma sağlanmaması önemli bir konudur. Liva Nakliyat bu konuda sizlere pek çok seçenek sunar. Firmamızda mallarınız için en uygun depo çeşitlerini bulabilirsiniz. Lojistik depo çeşitleri şu şekildedir;
- Antrepo
- Açık hava depoları
- Otomatik depolar
- Kapalı depolar
- Geleneksel depolar
- Soğuk hava depoları
Açık hava depoları isminden de anlaşılacağı üzere üstü kapalı fakat sınırları belirli olmayan depolara verilen isimdir. Çoğunlukla çevrelerinde teller bulunur ve bunlar ile sınırlandırmalar yapışır. Bunun dışında elektrikli koruma alanları bulunan çeşitleri de vardır. Bu depoların maliyetleri oldukça uygundur. Üstünün açık olmasının sorun olmayacağı depolar için uygundur.
Kapalı depolar standart kapalı depo şeklinde bulunur. Ebatları farklılık gösterebilir. Yanları ve çatısı bulunan depolarda farklı mallar rahatlıkla depolanabilir. Bunlar standart depolardır nacak kapalı depolar farklı şekillerde de kullanılabilir. Bu depolara soğuk hava depoları örnek olarak gösterilebilir.
Otomatik depolar teknolojinin en güzel örneklerinden biri olma özelliğine sahiptir. Bu depolarda insan müdahalesi son derece azdır. Ekipmanların çoğunluğu teknolojik donanımlar ile çalışmalarını sürdürür. Antrepolar ise gümrük binalarına yakın bir yerde bulunan depolardır. Bu depoların amacı ise gümrük süreçlerinin beklenilmesidir.
Lojistik Depolama Avantajları Nelerdir?
Lojistik depolama avantajları oldukça fazladır. Lojistik süreçte gerçekleştirilen depolama süreçleri malların bozulmadan sağlam kalmasına imkan tanır. Bunun yanında mala uygun olan farklı depolama çeşitleri de lojistik depolama avantajlarından biridir.
Lojistik depolama malların gümrük gibi alanlarda bekleme sürelerinin azalmasına yardımcı olur. Mallar araçlarda bekletilmez. Depolara alınarak gümrük süreçlerinin tamamlanmasına imkan tanınır. Lojistik depolama alanları çoğunlukla nakliye süreçlerine yakın yerlerdedir. Bu sebeple zaman kazanma bakımından da son derece etkilidir. Yakın olması ile kolay bir şekilde nakliye süreçlerinin gerçekleşmesi mümkün olur. Lojistikte depolama işlemleri son zamanlarda yaşanan teknolojik gelişmeler ile çok daha iyi bir hal almıştır.
Lojistik, nakliye ve depolama olmak üzere iki ana hizmetten meydana gelir. Depolama kalitesi lojistik bakımından son derece önemlidir. Etkili depolama süreçleri sayesinde lojistik hizmetleri çok daha verimli bir şekilde gerçekleştirilir. Liva Nakliyat üzerinden kaliteli ve güvenilir bir şekilde nakliye ve depolama hizmetleri alabilirsiniz.