Lojistik Stok Yönetimi Nedir?
Lojistik stok yönetimi, şirketin envanter yönetimi anlamını taşır. Yani şirketin üretim yapmak için sahip olduğu hammadde, malzeme ve şirket ürün listesini ifade eder.
Stokların doğru zamanda yeterli miktarda stoklanması ise lojistik stok yönetimi sayesinde gerçekleşir. Stokların dengeli bir şekilde tutulması, sıkı bir stok yönetimi ile mümkün olur. Eğer iyi bir şekilde lojistik stok takibi yapılmazsa şirketlerde stok eksikliği ya da fazlalığı gibi durumlar gerçekleşir. Etkili stok yönetimi ile ihtiyacınız olan kadarını depolarda yedekleyebilirsiniz. Liva Nakliyat firmamızdan lojistik stok yönetimi hakkında merak ettiğiniz tüm detayları öğrenebilirsiniz.
Lojistikte Stok Yönetiminin Amaçları Nelerdir?
Şirketlerin stok yönetimini en verimli şekilde gerçekleştirebilmesi için birtakım eksiklikleri gidermesi gerekir. Amaçlanan hedefler doğrultusunda stok yönetimi stratejilerine yön verilir. Lojistikte stok yönetimi amaçları ise şu şekildedir;
· Stok yönetimi yaparak ekstra maliyetlerin önüne geçmek mümkündür. Bu sayede şirketler gereksiz harcama yapmaktan kurtulmuş olur.
· Şirket müşterilerin taleplerine uygun bir şekilde arz-talep oluşturmalıdır. Belli dönemlerde artış gösteren yoğun talebin iyi takip edilmesi sıkı bir stok yönetimini mümkün kılar.
· Stok yönetimi yaparken üretim verimliliği de etkendir. Etkili stok yönetimi sayesinde şirketin de verimliliği artış gösterir. Stok yönetimi sayesinde üretim aşamasında hammadde sıkıntısı da yaşanmaz.
· Dönemsel olarak ihtiyaçlar ve dolayısıyla talepler değişkenlik gösterebilir. Değişen ihtiyaçların üretim planına eklenmesi stok yönetimini de kolaylaştırır.
· Stok takibi de stok yönetiminin en temel taşıdır. Bu nedenle stoklarınızı güncel olarak aylık yıllık şekilde kontrol etmelisiniz.
Lojistik Stok Kaydı Nasıl Tutulur?
Lojistik stok kaydı, ürünlerin sıkı bir şekilde takip edilmesi açısından zorunluluk haline gelmiştir. Stok kaydı yaparak ihtiyaçların belirlenmesi, eksik ürünlerin tedarik edilmesi, fazla ve elde kalmış malların kampanyaya sunulması gibi gerekli kriterleri karşılayabilirsiniz. Böylece ürün miktarı, ürünlerin depolama yeri ve dağıtım ve iade gibi durumlarını da çok yakından takip edebilirsiniz. Lojistik stok kaydı şirketler için hem zamandan hem de maliyetten tasarruf eder.
Lojistik Stok Kaydının Avantajları Nelerdir?
Lojistik stok kaydı avantajları şu şekildedir;
· Stok yönetimi ile ürünlerin devamlılığı sağlanır. Böylece şirketlerde ürün satışı için bekleme ile vakit kaybı yaşanmaz.
· Stok yönetiminin etkin şekilde planlanması sağlanır. Finansal olarak da şirketlere avantaj sunar.
· Doğru ürünlerin doğru zamanda stokta bulunması şirketin maliyet dalgalanması yaşamasına sebep açmaz. Bu da şirket karına direk olarak yansır.
· Stok yönetimi sayesinde tedarik ve satış süreçleri hızlı bir şekilde ilerler.
· İade sürecini hızlandırmak, iade edilen ürünlerin kontrolünü sağlamak ve kabul işlemlerini yapmak hatasız bir şekilde gerçekleşir.
Lojistik Stok Takibi Nasıl Yapılır?
Lojistik stok takibi yeni nesil yazılım araçları sayesinde gerçekleştirilir. Son teknolojiye sahip araçlar sayesinde hiçbir şeye elinizi sürmeden stok takibini gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda depo giriş çıkış işlemleri, stok kalite kontrolü ve stok analizi için de farklı yazılım programları kullanılabilir. Bu konuda hakkında da Liva Nakliyat firmamızdan danışmanlık alabilirsiniz.