Tedarik Zinciri Yönetimine Başlamadan Bilmeniz Gereken 10 Unsur

Tedarik Zinciri Yönetimine Başlamadan Bilmeniz Gereken 10 Unsur

Tedarik zinciri yönetimi internet üzerinden lojistik sektörüne girildiği zaman en önemli kavramlardan biri haline gelir

. Eğer tedarik zinciri yönetimine başlamak istiyorsanız sektöre atılmadan önce birtakım unsurlara dikkat etmeniz gerekir. Tedarik zinciri yönetiminin neleri kapsadığını bilirseniz bu sektör sizin için çok daha cazip olabilir.

Tedarik zinciri yönetimi olmadan tüm sektörlerin faaliyet göstermesi imkansızdır. İşverenler ve işe alım görevlileri tarafından yazılan iş tanımlarını okuyarak tedarik zinciri yönetimi hakkında daha kapsamlı bilgiye sahip olabilirsiniz. Kendinizi sektörde daha güvende hissetmek için tedarik zincirine ait tüm terimleri bilmenizde fayda vardır. Liva Nakliyat firmamız sayesinde işe başlamadan önce tedarik zinciri hakkında merak ettiğiniz tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Tedarik Zinciri Yönetiminde Bilinmesi Gereken 10 Temel Unsur

Tedarik zinciri yönetimi konusunda bilmeniz gereken 10 temel unsur aşağıdaki gibidir;

1- Tedarik Zinciri Yöneticisi Bir Gün Bile Sıkıcı Bir Gün Geçirmez

Fabrika gibi ortamlar genelde kişilere sıkıcı gelir. Fakat tedarik zinciri yöneticisiyseniz asla bir gününüz sıkıcı geçmez. Çünkü iyisiyle kötüsüyle sürekli bir koşturmaca içinde olacaksınız ve her geçen gün bir öncekinden daha heyecanlı olacaktır.

2- Tedarik Zinciri Yönetimi Kariyerindeyseniz Lojistikten Çok Daha Fazlasının Önüne Geçersiniz

Tedarik zinciri yöneticileri ürünlerin tedarikçiden üreticiye, toptancıdan perakendeciye kadar olan tüm süreci izler ve ürünleri, bilgileri ve finansman bölümünü sıkı takip eder. Bu nedenle tedarik zinciri yönetiminde çalışıyorsanız lojistikten çok daha fazlasını yaparsınız.

3- Tedarik Zinciri Yönetimi Veri Odaklıdır

Tedarik zinciri yönetiminde çok büyük ve çok sayıda veriler vardır. Tedarik zinciri yönetiminde çalışıyorsanız tek bir veriden çok hızlı sonuçlar çıkarmak zorundasınız. Binlerce ürünle çalışan işletmelerde bilgi yükü de bir o kadar fazladır. Bu nedenle çevik hareket etmeli ve özetleme kabiliyetiniz güçlü olmalıdır.

4- Tedarik Zinciri Yönetimi İnsani Beceriler Gerektirir

Günümüzde yapay zeka kullanımı son derece artmış durumdadır. Ancak tedarik zinciri yönetiminde uzman olacaksanız tamamı ile insani becerilere sahip olmalısınız. Yani veri sayımından ürün tedariğine kadar tüm işleri kendi beceriniz ile yapmalısınız. Teknoloji her ne kadar gelişmiş olsa da tedarik zincirini yöneten profesyonel bir ekip olmadıkça yönetim de var olamaz.

5- Tedarik Zinciri Yöneticileri Geniş Bir Bilgi Tabanına Sahip Olmalıdır

Yeterli bilgi tabanı ve her veriden tecrübe elde etmek tedarik zinciri yönetimi için olmazsa olmazdır. Bu nedenle önünüze gelen her veriden bir ders çıkarmalı ve geniş bir bilgi tabanına sahip olmalısınız. Sahip olduğunuz her bir bilgi sizin için kariyer basamaklarını çıkarken birer altın bilezik olabilir.

6- Tedarik Zinciri Yönetim Uzmanları Sadece Lojistiği Değil İnsanları da Yönetir

Tedarik zinciri yönetiminde kariyer planlıyorsanız sadece ürünleri ve malları değil aynı zamanda lojistik alanında sorumluluk alan tüm personelleri de yöneteceğinizi bilmelisiniz. İnsanlarla uğraşmak zor diyorsanız eğer baştan söylemeliyiz ki bu sektör size göre değil. Ancak ikna kabiliyetiniz yüksek ve plan program beceriniz iyiyse her türlü bu işin üstesinden gelebilirsiniz.

7- Zaman Zaman Tedarik Zinciri Yönetiminde Kendinizi Baskı Altında Hissedebilirsiniz

Tedarik zinciri yönetiminde yer alıyorsanız bazı zamanlarda kendinizi baskı altında hissedebilirsiniz. Gözden kaçırılan bir hata, yaklaşan teslimat tarihi, rakipler arası rekabet gibi etkenler ve finans yönetimi bazı durumlarda sizi boğabilir. Ancak sabırlı olmalı, planlı ve programlı bir şekilde ilerleyerek süreci kolayca atlatabileceğinizi unutmamalısınız.

8- Önceliğiniz Her Zaman Ağ Oluşturmak Olmalı

Ağ oluşturmaktan kasıt ilişkilere dayalı bir kariyerdir. Bu sektörde her şey ilişkilerle ilgilidir. Tedarikçilerle tanışmak ve onları dikkatle dinlemek bu sektörün bir anahtarıdır. Bu nedenle yöneticilerle, üst düzey ve alt düzey çalışanlarla ve tedarikçilerle kontrollü bir şekilde ilişkiler yürütmelisiniz.

9- Profesyonel Bir Tedarik Zinciri Çevre Dostudur

Dünyada pek çok sektör vardır ve muhtemelen tedarik zinciri uzmanı olmak aklınıza gelen en son şeydir. Ancak lojistiğin tıkır tıkır işlemesinde tedarik zinciri yönetiminin büyük bir önemi vardır. Siz bu konuda kendinizi adım adım geliştirirken aslında çevre dostu bir iş yaptığınızın da farkında olmalısınız.

10- Tedarik Zinciri Yönetiminde Pek Çok Sayıda Kariyer Fırsatı Vardır

Tedarik zinciri yönetimi pek çok farklı kariyer pozisyonu bulundurur. Diğer unvanlar arasında operasyon analisti, yükleme operatörü, satış ve üretim müdürü gibi pozisyonlar yer alır. Bu nedenle çok sayıda meslekle karşılaşabilir kendinizi yeteneğiniz olan alanda geliştirebilirsiniz.

Tedarik zinciri yönetimi hakkında aklınıza takılan başka detaylar varsa Liva Nakliyat firmamızdan gerekli tüm bilgileri alabilirsiniz.